Manisa’nın Demirci ilçesinde bulunan ve 200 yıldır kullanılan tarihi su değirmeni, suların yükselmesiyle birlikte tekrar çalışmaya başladı. Yaklaşık 50 yıldır değirmeni işleten Mustafa Yetiş, mahalle sakinlerinin getirdiği buğdayları öğüterek üretime devam ettiklerini belirtti.
Buğdayını getiren ununu alıyor
Eriyen kar sularının etkisiyle su seviyesinin yükselmesi, değirmenin çarklarının yeniden dönmesini sağladı. Uzun süredir atıl durumda olan değirmen, suyun artmasıyla tekrar üretime geçti. Değirmen işletmecisi 67 yaşındaki Mustafa Yetiş, “Un, kepeğiyle birlikte öğütüldüğü için tüm vitamini içinde kalıyor. Her çeşit buğdayı burada öğütebiliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Mahalleli geleneksel unu tercih ediyor
Mahalle sakinleri ise fabrikasyon un yerine geleneksel yöntemlerle elde edilen unu tercih ettiklerini dile getiriyor. Değirmenin tekrar çalışmaya başlamasıyla birlikte bölge halkı, buğdaylarını getirerek kendi unlarını üretmeye başladı.
CUMHA – CUMHUR HABER AJANSI